Kreftavdelingen for barn

Hei alle sammen! 

Da er vi snart ferdig med de to første uke på Windhok central hospitale. Vi ble delt i fire grupper og fikk hver vår avdeling. Silje, Maren og Vilde har jobbet på avdelingen for kreftsyke barn. Her er det barn fra 1-12 år. Disse barna kan ha hatt en kreftdiagnose fra timer til måneder og år. De fleste barna her er i en postoperativ fase, og får cellegift som avsluttende behandling. I løpet av disse to ukene har vi opplevd mye, kjent på mange følelser og inntrykk. Disse har vi opplevd som både positive og negative. Vi fant fort ut at å følge med legene var det vi fikk mest utbytte av. Foruten om morgenstell har vi for det meste observert legene og prosedyrene som utføres på avdelingen. Til forskjell fra Norge er det legene som utfører de fleste prosedyrer, mens sykepleieren kun assisterer. 

 

Vi ønsker igjennom dette innlegget og ta dere med igjennom en normal dag på avdelingen.
Dagen starter 07:00 med morgenstell. Her vaskes alle barna på samme rom i samme vann, klut og håndklærne går på rundgang. Dette vil si at siste barnet får kalt vann, vått og møkkete håndkle. Deretter får de utdelt klær som avdelingen har liggende, som oftest er disse klærne enten for store eller for små. En gutt kan fort få utdelt en rosa bukse med hjerter på. Etter morgenstell er det frokost, da rydder barna ut plastbord og stoler i gangen, og får utdelt frokost. Denne består av en skål grøt med melk og tre poser sukker, og noe attåt. De barna som orker går deretter på sykehusskolen der de har pensum fra trinnet de går i.


Legene kommer rundt 09:00, før dette har vi vasket alle sengene, her også med samme såpevann og klut. HURRA FOR HYGIENE. Deretter henger vi oss på legene, og bli med på dagens prosedyrer. Noen av prosedyrene som gjøres på avdelingen er blodprøvetaking, innleggelse av PVK, spinalpunksjon (tapper spinalvæske fra ryggmarg), benmargs biopsi, innleggelse av urinkateter og innleggelse av nasogastrisk ernæringssonde (slange igjennom nesen og ned til magesekken for ernæring). 

Alle prosedyrer gjøres på et egent prosedyre rom. Vi har observert at barna vet at det er noe som skal skje om de må inn der. Dette medfører mye gråting og frustrasjon hos barna. Det er lite bruk av bedøvelse og smertelindring under prosedyrene, og det er ofte behov for flere enn en person for å holde barnet stille. Ved blodprøvetaking og innleggelse av PVK kan det ofte blir stukket opp mot 8-10 ganger før de treffer åren. Selv med mye negative observasjoner, blir de hygieniske prinsippene ved prosedyrene fulgt av legene. Vi har merket oss spesifikk en kvinnelig lege som gir god omsorg til barna og er veldig dyktig praktisk. 

Dette holder på til ca.12:00, og legene skriver i journalene og går hjem rundt 13. Da er det til for lunsj, og barna setter igjen ut plastbordene og stolene. 

Dagene fremover vil det komme flere innlegg fra de andre avdelingene vi jentene har vært på og opplevd hittil.

Hilsen Maren, Silje og Vilde. 

0

Skriv en ny kommentar